We krijgen steeds meer waarschuwingen over verontreinigde lucht. Of het nu gaat om roet, vluchtige organische stoffen (vos) of fijnstof, steeds meer onderzoeken wijzen erop dat luchtvervuiling gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vaak denken we onbewust dat we binnenshuis geen last hebben van deze stoffen. Niets is minder waar. De luchtkwaliteit is binnenshuis vaak veel slechter dan wordt gedacht. Maar wat zorgt nou precies voor luchtverontreiniging in huis? Dat is helaas meer dan gedacht. Luchtreiniger.nl zet het voor u op een rijtje.

Slechte ventilatie

85% van onze tijd verblijven we binnenshuis. Dit is veel meer dan we denken. Wat veel mensen niet weten, is dat de ruimtes waarin we ons bevinden vaak slecht geventileerd zijn. Soms zijn de ventilatiesystemen simpelweg niet goed aangelegd. Soms zijn deze vervuild en niet goed onderhouden. Mocht het ventilatiesysteem wel helemaal in orde zijn, dan nog bent u niet beschermd tegen luchtverontreiniging van buiten. In de buitenlucht vinden we vaak schadelijke stoffen van het verkeer, de industrie, maar ook van landbouw. De grootste boosdoeners zijn fijnstof, stikstofdioxide en ozon (smog). Zelfs als u goed ventileert, komen deze stoffen automatisch mee naar binnen.

Houtkachelluchtverontreiniging

Heeft u een open haard of een houtkachel? Dan is houtrook fijnstof een boosdoener in het veroorzaken van luchtverontreiniging. Veel mensen onderschatten dit probleem. Houtrook produceert microscopisch kleine deeltjes die zich diep in de longen kunnen dringen. Helaas zijn de gevolgen hiervan aangetoond: COPD, hart- en vaatziekten, astma en zelfs kanker kunnen hierdoor veroorzaakt worden. Dit komt omdat houtrook fijnstof zo klein is en het lichaam zich hier niet tegen kan verweren. Wist u dat een brandende open haard of een houtkachel enorm veel fijnstof produceren? Als men de haard twee uur laat branden, stoot men meer fijnstof uit dan een autorit van 1000 kilometer! Heeft u zelf geen houtkachel, maar uw buren wel? Of steekt men in de buurt vaak een barbecue aan? Dan kunt u hier moeilijk iets aan doen. Het fijnstof zal vanzelf bij u naar binnen dringen.

Rooklucht

Rookt u of heeft u medebewoners die roken? Ook dat kan zorgen voor luchtverontreiniging binnenshuis. Bij rooklucht binnenshuis hebben we te maken met het zogenaamde ‘meeroken’ en ‘derdehandsroken’. Met meeroken wordt het inademen van de rooklucht genoemd. Dit gebeurt makkelijk als er ergens gerookt is. Derdehandsroken wijst op de rook die niet direct waar te nemen is. Denk aan rook die achterblijft in kleding, in meubels of in de auto. In dat geval hecht nicotine zich aan stoffen en kan het via de huid alsnog schade aanrichten. Vooral voor kinderen brengt dit risico’s met zich mee.

Geurkaarsen, luchtverfrissers en wierook

Het is iets minder bekend, maar ook dagelijkse geurproducten kunnen voor luchtverontreiniging zorgen. In geurkaarsen zitten bijvoorbeeld schadelijke stoffen die bij het branden vrijkomen. Of wat denkt u van luchtverfrissers? Ondanks de prettige geur die ze afgeven, bevatten deze vaak stofjes die uw gezondheid niet ten goede komen. Dit geldt ook voor wierook. Vooral goedkope varianten bevatten vaak polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAH’s). Ga daarom voor echte frisse lucht in huis!

Huisdieren

U had er zelf misschien niet direct aan gedacht, maar ook huisdieren kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis naar beneden halen. Het maakt niet uit of het dier veel haren of veren heeft of juist weinig. Dieren laten altijd sporen van koolstofdioxide, vocht en lichaamsgeur na. Dit zorgt voor huidschilfers en allergenen in de lucht. Ook zorgen huisdieren voor de verhoging van huisstofmijt. Als er niet wordt geventileerd of als er sprake is van andere luchtverontreiniging, kan dit gevolgen hebben voor uw welzijn en gezondheid.

Luchtverontreiniging tegengaan?

Luchtverontreiniging in huis is niet altijd zichtbaar. Vaak hebben we te maken met omstandigheden waar we niet direct aan denken. Toch is gezonde en schone lucht essentieel. Uw gezondheid of concentratievermogen kunnen lijden onder ongezonde lucht. Heeft u last van astma of een allergie, dan zult u merken dat u meer klachten heeft bij vervuilde lucht. Gelukkig staat u niet alleen in de strijd tegen luchtvervuiling. Een luchtreiniger kan het verschil maken! Luchtzuiveringsapparaten zijn vandaag de dag uitgerust met de meest geavanceerde technieken. Hierdoor wordt er niets aan het toeval overgelaten en kunt u weer gerust ademhalen. Op Luchtreiniger.nl vindt u een selectie van de meest effectieve luchtreinigers. Onze producten onderscheiden zich in gebruiksvriendelijkheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.