Rond 25% van de huishoudens in Nederland heeft een of meerdere katten. Katten zijn dus bijzonder populair. En dat is begrijpelijk. Katten vragen niet veel onderhoud, maar zijn wel erg prettige gezelschapsdieren. Helaas neemt met de toename van katten ook het aantal mensen met kattenallergie toe. Gelukkig hoeft dat niet het einde van uw kat in uw huis te betekenen. Wij vertellen graag hoe een HEPA filter luchtreiniger kan helpen bij een kattenallergie.

Wat is een kattenallergie?

Om te begrijpen hoe een kattenallergie werkt is het eerst belangrijk te weten wat er precies gebeurd in het lichaam. Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem anders dan gebruikelijk. Omdat het afweersysteem bepaalde stoffen niet herkent, reageert het op een extreme manier. Bij een kattenallergie ziet het afweersysteem de allergenen van de kat aan voor een bedreiging en maakt overbodig veel histamine aan. Dit maakt dat u uiteindelijk een allergische reactie krijgt.

Wat zijn de symptomen?

Bij een allergische reactie heeft u vaak klachten zoalsHEPA filter luchtreiniger

  • loopneus
  • jeuk
  • huiduitslag
  • niezen
  • traanogen
  • kortademig

Zowel de mate als de aard van de klachten verschillen per persoon. Heeft u ernstige klachten? Dan raden wij u altijd aan om contact op te nemen met uw huisarts.

Wat is de rol van kattenallergenen?

In het geheel van een allergische reactie bij een kattenallergie spelen allergenen een cruciale rol. De meeste mensen reageren op het allergeen van Fel d1-eiwit. Dit komt uit de talgklieren van de kattenhuid. Dit eiwit wordt voornamelijk teruggevonden in huidschilfers van de kat (epitheel) en ook in kattenharen. Kattenallergenen zijn over het algemeen sterker dan allergenen van andere huisdieren, zoals bijvoorbeeld vogels. Vandaar dat ook meer mensen last hebben van kattenallergie. Als een kat huidschilfers verliest komt het Fel d1-eiwit in de lucht. Omdat dit allergeen relatief klein is, kan het makkelijk doordringen tot diep in de longen. Overigens zijn het speeksel en urine van de kat ook vol met allergenen. Met een kat in huis is aanraking hiermee dus onvermijdelijk.

Hoe werkt een HEPA filter luchtreiniger bij kattenallergie?

Een HEPA filter luchtreiniger kan bij kattenallergie het verschil maken. Bij een allergische reactie spelen allergenen een grote rol. Het goede nieuws is dat een luchtreiniger met HEPA filter veel rondzwevende kattenallergenen uit de lucht kan filteren. Het HEPA filter is oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart en bijzonder effectief. Hierbij maakt het HEPA filter gebruik van een speciaal filtersysteem. Hiermee bereikt een HEPA filter luchtreiniger een percentage tot wel 99,97% dat gefilterd kan worden. Zo blijft uw huis vrij van kattenallergieën. Veel van onze klanten bemerken door een luchtreiniger dan ook een forse afname van klachten. Of ze zijn op den duur helemaal klachtenvrij. Het resultaat hangt af per persoon.

Meer weten?

De luchtreinigers op Luchtreiniger.nl zijn standaard uitgerust met een HEPA filter. Het HEPA filter werkt intensief en kan na verloop van tijd vervangen moeten worden. Daarom kunt u bij ons ook makkelijk HEPA filters nabestellen. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.