Met een luchtreiniger kan u de luchtkwaliteit in huis verbeteren. Hierdoor wordt het leefklimaat in de woning aangenamer en kan u ook gezondheidsklachten verminderen. Maar hoe goed de luchtreiniger de lucht kan reinigen hangt af van de manier waarop hij gebruikt wordt. Er zijn verschillende dingen die u kan doen om het gebruikt van een luchtreiniger in huis zo effectief mogelijk te maken. We vertellen u graag meer over effectief gebruik maken van een luchtreiniger.

Effectief gebruik maken van een luchtreiniger: 6 tips

  • Plaats de luchtreiniger op een centrale plek. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om een luchtreiniger in het midden van de kamer neer te zetten. Vaak is dat niet heel praktisch. Maar plaats een luchtreiniger wel op een zo centraal mogelijk plek. In ieder geval 20 cm van een muur of meubelstuk af.
  • Laat de luchtreiniger altijd aan staan. Alleen als een luchtreiniger altijd aan staat zal de lucht zo schoon mogelijk worden én blijven. Door beweging van de lucht, bijvoorbeeld door een open raam, een opengaande deur of mensen die bewegen, wordt er altijd weer stof verplaatst. Deze stof zal door de luchtreiniger verwijderd worden. Daarnaast geldt dat wanneer een luchtreiniger wordt uitgeschakeld als de lucht schoon is, dat hierna de luchtkwaliteit weer afneemt. Om de luchtkwaliteit optimaal te houden is het belangrijk om de luchtreiniger altijd aan te laten staan.
  • Kies voor de hoogste stand. En luchtreiniger maakt geluid. Kies er daarom voor om de luchtreiniger op de maximale stand aan te zetten als u niet in de ruimte bent. Als u wel de ruimte in gaat en last heeft van het geluid kan u hem dan lager zetten.
  • Ventileer niet te veel. Ook met een luchtreiniger blijft het belangrijk om te ventileren. Want hierdoor stijgt de hoeveelheid aan zuurstof in de ruimte. Maar als het te veel ventileert kan de luchtreiniger de hoeveelheid nieuwe lucht niet aan. Zet daarom nooit twee ramen of deuren in de ruimte tegelijkertijd open waardoor er tocht ontstaat.
  • Maak regelmatig het voorfilter schoon. Het voorfilter van een luchtreiniger vangt de grootste onderdelen uit de lucht op. Als deze filter vol zit werkt de hele luchtreiniger niet meer goed. Het is daarom goed om deze filter elke week schoon te maken. U kan hier een stofzuiger voor gebruiken.
  • Vervang de filters regelmatig. De filters zijn de belangrijkste onderdelen van een luchtreiniger. Als deze niet meer in goede staat zijn werkt de luchtfilter niet meer goed. Een filter gaat ongeveer één jaar mee, al hangt het af van hoe vies de lucht is die gereinigd wordt. Onze luchtreinigers geven aan wanneer er een filter vervangen moet worden.
AANBIEDING!
Oorspronkelijke prijs was: €299,00.Huidige prijs is: €199,00.

ProAirTech heeft een intelligente HEPA luchtreiniger op de markt gebracht met een cluster ionisator. De…

AANBIEDING!
Oorspronkelijke prijs was: €329,00.Huidige prijs is: €229,00.

De WINIX ZERO Pro is een intelligente PlasmaWave luchtreiniger die door middel van een vijf…

AANBIEDING!
Oorspronkelijke prijs was: €219,00.Huidige prijs is: €159,00.

De WINIX ZERO luchtreiniger reinigt de lucht door middel van vier geavanceerde filters in uw…

Belangrijk om te weten

Een luchtreiniger werkt in de ruimte waar die staat. De luchtkwaliteit in andere kamers zal niet verbeteren. Het openzetten van deuren heeft hierbij ook nauwelijks effect. U kan de luchtreiniger wel naar een andere ruimte verplaatsten, maar dan neemt de luchtkwaliteit wel af in de ruimte waar u de luchtreiniger weghaalt. 

Een luchtreiniger haalt de vuile lucht niet weg. Een luchtreiniger werkt niet als een afzuiger in de keuken. De vuile lucht wordt niet in één keer weggehaald, maar de lucht wordt gezuiverd. Het filter absorbeert het vuil en er komt weer schonere lucht uit. Bij het begin van het gebruik van een luchtreiniger is er nog een groot deel aan vuile lucht in de kamer. Dit wordt langzaamaan schoner omdat er steeds meer lucht gefilterd wordt.

De luchtkwaliteit kan eerst slechter worden. Het klinkt wat vreemd, maar door het gebruik van een luchtreiniger kan de luchtkwaliteit eerst afnemen. Dat komt omdat de luchtreiniger luchtcirculatie bevorderd waardoor stof en micro organismen gaan rond dwarrelen. Uiteraard is dit van korte duur en wordt de lucht snel schoner.

De luchtvochtigheid of temperatuur veranderen niet. Een standaard type luchtreiniger heeft geen effect op de luchtvochtigheid of de temperatuur in een kamer. Er wordt alleen lucht gezuiverd. De lucht wordt niet verwarmd of gekoeld en tenzij vermeld wordt er ook geen lucht bevochtigd. Maar er zijn ook luchtreinigers die de lucht wel bevochtigen. Bekijk hier ons aanbod aan luchtbevochtigers.