Helpt een luchtreiniger tegen corona aerosolen?

Allereerst: wat zijn aerosolen precies?

Aerosolen zijn de kleine druppeltjes die mensen uitstoten door te niezen, hoesten, zingen, kuchen of schreeuwen. Er zijn grotere aerosolen (druppels door het hoesten of niezen) en kleinere druppeltjes aerosolen die in de lucht blijven zweven, vooral op plekken waar weinig bewegende lucht is: binnenshuis.

Er zijn veel grondige onderzoeken uitgevoerd rondom Covid-19. Er is een heel grote kans dat de meeste besmettingen met het coronavirus binnenshuis plaatsvinden. Virusdeeltjes zoals corona hechten zich aan aerosolen en verspreiden zich op die manier door de lucht en besmetten anderen.

Corona en ventilatie

Als er te weinig wordt geventileerd, blijven de aerosolen (met daarin besmettelijke deeltjes van bijvoorbeeld het coronavirus) te lang op dezelfde plek hangen, waardoor je meer risico loopt om besmet te raken. In de buitenlucht waaien aerosolen snel weg, maar binnen is het van belang dat je goed ventileert. Met ventilatie bedoelen we dat je de ramen openzet en de wind door je huis laat waaien. Dit heeft eenzelfde effect als buiten; de aerosolen met de corona deeltjes waaien weg en je huis is weer schoon.

Rooklucht verwijderen met de ProAirTech ZX 9000

Een goede luchtkwaliteit in huis is van groot belang wat betreft de gezondheid. Stofdeeltjes, huisstofmijt, fijnstof, pollen, dierenharen, schimmels, kook- en rookluchtjes tref je veel aan in een gemiddeld huishouden. Naast dat mensen allergisch kunnen zijn voor sommige van deze stoffen, zijn stoffen zoals fijnstof extra schadelijk voor de gezondheid, omdat deze deeltjes moeilijker worden gevangen door luchtfilters en ook niet worden tegengehouden door de natuurlijke barrière in het menselijk lichaam: het keel- en neusslijmvlies.

Uit recent onderzoek van Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de TUe, is gebleken dat een luchtreiniger het aantal aerosolen in de lucht drastisch vermindert. Volgens Blocken is alleen ventileren niet voldoende: “Om het virus daarmee een halt toe te roepen blijkt uit onderzoek dat je minimaal 6 keer per uur de hele binnenlucht moet verversen. Dat is echt heel veel en de meeste ventilatiesystemen kunnen dat niet.” Er is volgens hem al wel voldoende bewijs dat luchtreiniging iets toevoegt: “We weten dat het coronavirus geen pootjes heeft waarmee het zich verplaatst, maar dat dat via druppels, zogenaamde aerosolen, gaat. En we weten uit heel veel wetenschappelijk onderzoek dat luchtreinigers die druppels stoppen. Het is logisch dat daarmee dus ook het virus gestopt wordt.” Er is nu een onderzoek gaande waarbij luchtreinigers in klaslokalen worden geplaatst om te kijken wat voor effect dat heeft op het aantal besmettingen. (bron)

Ventilatie en luchtvochtigheid

Wist je dat er bij een droge lucht (zoals in de winter) meer schadelijke deeltjes in de lucht zijn? In deze periode is het ook belangrijk om je huis goed te ventileren en te controleren of de luchtvochtigheid in huis op een goed peil zit. Het ideale niveau ligt tussen de 45 en 60%. Zodra de luchtvochtigheid in huis zakt tot 30% of lager, kun je last krijgen van droge ogen, een prikkelende keel, concentratieproblemen en een droge, trekkerige huid.

Luchtreiniger met HEPA filter / ionisator, WINIX PlasmaWave®

Een luchtreiniger met HEPA filter en/of ionisator kan helpen het aantal schadelijke fijnstof-, aerosoldeeltjes en bacteriën in huis te verminderen. Daar melden we wel bij dat een luchtreiniger in dit geval een aanvulling is op de maatregelen die je kunt nemen tegen de virusverspreiding, maar dat het in geen geval betekent dat je de ramen niet meer open hoeft te doen. Goede ventilatie is de eerste stap naar een gezonde lucht in huis, beter slapen en fijner ademhalen!

Luchtreinigers zijn verkrijgbaar met verschillende soorten filters. HEPA filters houden kleine deeltjes tegen, koolstoffilters neutraliseren geurtjes en ionisators maken de allerkleinste schadelijke deeltjes (zoals virussen en allergenen) in de lucht onschadelijk door negatief geladen ionen die als het ware ‘vastplakken’ en zo deze deeltjes uit de lucht halen. Luchtreinigers met ionisator zijn bewezen effectief in het verwijderen van bacteriën en virussen uit de lucht.

Onze WINIX luchtreiniger met PlasmaWave® Technologie is ook zeer effectief in het reduceren van virusdeeltjes in de lucht.

“Deze unieke technologie zorgt voor een veilige en korte elektrische ontlading om ionen met dubbele polariteit (positief en negatief) te creëren en deze in de lucht te verspreiden. Wanneer deze ionen zich hechten aan het oppervlak van luchtverontreinigende stoffen, zoals bacteriën of virussen verwijderen ze op natuurlijke wijze waterstof uit de moleculaire structuur van deze luchtverontreinigende stoffen, waardoor ze worden geëlimineerd met als resultaat schonere en gezondere lucht.” (bron)

Luchtreiniger.nl

Een ioniserende luchtreiniger kan bijdragen aan het voorkomen van corona besmettingen door aerosolen in binnenruimtes met een kleiner oppervlak. Zolang mensen zich aan de geldende hygiëneregels houden (handen wassen, afstand houden) en er goed geventileerd wordt, is een luchtreiniger met ionisator effectief in het schoonhouden van deze ruimtes. Kijk op luchtreiniger.nl voor onze selectie luchtreinigers met HEPA filters, ionisator, luchtbevochtigers en meer!