Lucht zuiveren in huis. Hoe dan?
U staat er wellicht niet altijd bij stil, maar de lucht die u inademt is niet altijd even schoon. Binnenshuis heeft u misschien het gevoel schone lucht te hebben, maar niets is minder waar. Juist binnenshuis zijn virussen, bacteriën en ook pollen overvloedig aanwezig. Soms zijn huizen simpelweg niet goed geventileerd. Soms zijn het andere oorzaken die ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit te wensen overlaat. Denk hierbij aan huisdieren, iemand die rookt of een open keuken. Lucht zuiveren in huis is dus van groot belang. Maar hoe dan?
Frisse lucht is belangrijk
Zuurstof is essentieel voor ons functioneren als mens. Lucht is leven en gezonde, frisse lucht kan wonderen doen voor onze gezondheid en welzijn. De lucht die we dagelijks inademen is echter niet altijd even schoon. Dit kan onbewust uw gezondheid en functioneren beïnvloeden. Daarom is het van belang dat u zorgt voor luchtzuivering in huis.
Waarom luchtzuivering in huis?
Buitenshuis hebben we te maken met veel CO2 uitstoot en fijnstof in de lucht. Het is natuurlijk een illusie dat deze stoffen binnenshuis niet aanwezig zijn. Deze komen zeker ook in de lucht binnenshuis terecht. Bovendien is de luchtkwaliteit binnen vaak minder goed als gedacht. Ventileren wordt nogal eens vergeten. Ook gordijnen, vloerbedekking, kussens, etc zijn plekken waar huisstofmijt en pollen zich heerlijk kunnen nestelen. Een open keuken kan voor vervelende luchtjes zorgen. Misschien heeft u vogels of andere huisdieren. Wellicht bent u gevoelig voor allergieën of rookt er iemand in huis. Dit kunnen allemaal extra redenen zijn waarom u ondersteuning bij het zuiveren van lucht nodig heeft.
Helpt ventileren?
Luchtzuivering is simpelweg het filteren van de lucht door het weghalen van schimmels, allergenen, fijnstof, pollen, bacteriën en ook schadelijke stofjes. Om dit te bereiken kunnen verschillende technieken ingezet worden. De meeste mensen doen dit door het raam open te zetten. Het is natuurlijk altijd verstandig om regelmatig binnenshuis te ventileren. Frisse buitenlucht kan immers al een stuk frisser en gezonder aanvoelen. Toch is deze optie bedrieglijk. Lucht van buiten kan misschien wel iets schoner zijn dan binnenshuis, maar zeker schadelijk fijnstof komt gewoon mee. Bovendien krijgen pollen, virussen en bacteriën nog steeds gewoon de kans om de kwaliteit van lucht naar beneden te halen. Om lucht daadwerkelijk te ontdoen van vuil en schadelijke stoffen moeten effectieve technieken worden ingezet. Een luchtreiniger bezit deze innovatieve eigenschappen waardoor lucht zuiveren in huis voor iedereen mogelijk wordt.
Wat zijn vervuilende factoren binnenshuis?
Houtrook
Binnenshuis kunnen er ook veel factoren zijn die voor vervuiling zorgen. Heeft u bijvoorbeeld een houtkachel in huis? Dit zorgt voor houtkachel fijnstof wat schadelijk is voor uw gezondheid. Fijnstof gaat over microscopisch kleine stofjes die diep in de longen kunnen dringen. Helaas kan ons menselijk lichaam zich daar niet tegen verweren. Gevolgen zijn dan ook o.a. COPD, astma, hart- en vaatziekten en kanker. Bij een open haard of een houtkachel denken we daar niet altijd bij na. Helaas produceert twee uur hout stoken evenveel fijnstof als een autorit van 1000 kilometer. Heeft u geen houtkachel, maar uw buren wel? Dan heeft u grote kans dat het fijnstof alsnog bij binnen komt. Neem geen risico en zorg voor betrouwbare luchtreiniging bij u thuis.
Huisdieren
Heeft u huisdieren? Dan weet u hoe gezellig en fijn dat is. Toch kunnen onze dieren de luchtkwaliteit in huis naar beneden halen. Dit komt omdat dieren automatisch vocht en koolstofdioxide afgeven. Dit zorgt voor huidschilfers en allergenen in de lucht. Overigens maakt het hier niet uit of uw huisdier veel of weinig haren heeft. Of dat het veel veren heeft of helemaal kaal is. Alleen de aanwezigheid brengt dit met zich mee. Hierbij komt dat uw huisdier zich waarschijnlijk in meerdere ruimtes bevindt. Zo neemt de hoeveelheid huisstofmijt ook toe. Als goede ventilatie niet mogelijk is, kan dit de luchtkwaliteit ernstig naar beneden halen. Houd daarom het binnenklimaat goed in de gaten.
Rooklucht
Rookt u zelf of woont u bij iemand in huis die rookt? Of komen er soms vrienden langs die een sigaret opsteken? Rooklucht in huis zorgt voor een onaangename geur die nog lang kan blijven hangen. Rooklucht inademen wordt ‘meeroken’ genoemd. Meeroken is natuurlijk minder schadelijk dan zelf roken. Toch hangen hier ook risico’s aan. Onderzoeken wijzen uit dat bij meeroken nicotine, koolmonoxide, nitrosaminen en PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) in worden geademd. Als er binnenshuis wordt gerookt, verdwijnt ongeveer de helft van de rook in een uur. Toch kan de rooklucht later nog negatieve effecten hebben. Dit wordt ‘derdehands rook’ genoemd. Derdehands rook bestaat uit deeltjes rook die in kleding, meubels en bijvoorbeeld autobekleding trekken. Als er vaak eventjes gerookt wordt in een ruimte, kunnen de schadelijke stoffen zich hierin ophopen. Bij het contact met de huid kunnen deeltjes rooklucht zo alsnog schade aanrichten. Rooklucht is dus hardnekkiger dan gedacht. Neem daarom grondige maatregelen als u te maken heeft met rooklucht bij u in huis.
Lucht zuiveren met een luchtreiniger
De effectiefste manier om korte metten te maken met zowel vervuilde lucht van buiten als van binnen is om een luchtreiniger in huis te halen. Een luchtreiniger zuivert de lucht zodat u binnenshuis weer opgelucht kan ademhalen en kan genieten van frisse lucht. Zeker mensen met astma, hooikoorts of allergieën zien hun klachten vaak afnemen Er zijn verschillende soorten luchtreinigers die allemaal hun eigen functie hebben. Zo moet bijvoorbeeld een luchtreiniger in de slaapkamer aan andere eisen voldoen als een luchtreiniger in de woonkamer. Ook is het belangrijk te weten of u de lucht in uw huis wilt zuiveren met een ionisator of zonder. Zoekt uw hulp bij het kiezen van een luchtreiniger, dan kunt u doorklikken naar onze luchtreiniger adviespagina.
Uw luchtreiniger effectief gebruiken
Lucht zuiveren in huis wordt dus makkelijk bereikt door het plaatsen van een luchtreiniger. Met een paar extra maatregelen zorgt u ervoor dat de luchtkwaliteit altijd in topconditie blijft. Zorg er als eerste voor dat u een geschikte luchtreiniger voor elke ruimte aanschaft. Plaats deze op een centrale plek, zodat de werking in de ruimte optimaal is. U kunt nog steeds af en toe de ramen openzetten om te ventileren, maar zorg er altijd voor dat de luchtreiniger de nieuwe hoeveelheid zuurstof kan zuiveren. Zo bent u altijd verzekerd van de beste gezuiverde lucht.
Luchtreiniger.nl voor uw luchtzuivering
Bent u ook toe aan frisse, gezonde lucht in huis? Wat uw reden ook is om luchtzuivering in huis te realiseren, u bent bij Luchtreiniger.nl aan het juiste adres. Wij hebben een aanbod van luchtreinigers die ook voor uw specifieke doel een luchtzuiveringsoplossing kan aanbieden. Op onze luchtreiniger advies pagina vindt u handige tips waar u bij op moet letten bij de aanschaf van een luchtreiniger. Zo zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het aanschaffen van een luchtreiniger met ionisator of met een HEPA filter. Ook vindt u bij ons een collectie aan accessoires die bij onze luchtreinigers horen. Heeft u vragen of wilt u advies? Neem dan contact met ons op. Ons team helpt u graag verder.