U heeft er misschien wel over gehoord, vluchtige organische stoffen (VOS). Deze term klinkt op het eerste gezicht abstract en als iets waar we liever niet teveel over nadenken. Toch zijn vluchtige organische stoffen meer aanwezig in onze omgeving als we denken. En dit is helaas niet zonder gezondheidsrisico’s. Maar wat zijn vluchtige organische stoffen precies? In deze blog legt Luchtreiniger.nl uit wat deze organische stoffen precies zijn. Ook kijken we naar de gezondheidsrisico’s en zoeken we naar oplossingen voor uzelf en uw omgeving.

Wat zijn vluchtige organische stoffen (VOS)?

Vluchtige organische stoffen worden in Nederland afgekort met de term VOS en in het Engels met VOC (Volatile Organic Compounds). Eigenlijk zijn VOS simpelweg het geheel van een groep koolwaterstoffen die makkelijk verdampen. Het gaat om organische verbindingen en afgeleide mengsels die zorgen voor een hoge dampspanning bij een kamertemperatuur van ongeveer 20 °C. Concreet wil dit zeggen dat het om organische stoffen gaat die in een normale leefomgeving makkelijk vrijkomen en verdampen. VOS kunnen ook vrijkomen bij onvolledige verbranding. Vluchtige organische stoffen kunnen vrijkomen uit uiteenlopende producten in huis of kantoor. Denk hierbij aan cosmetica zoals nagellakremover. Maar ook in verf, vernis en schoonmaakmiddelen vinden we veel VOS. Bouwmaterialen zijn eveneens berucht. Net als luchtverfrissers en weekmakers in plastic voor dagelijks gebruik. VOS zijn dus overal aanwezig.

Voorbeelden van VOSwat zijn vluchtige organische stoffen

Een voorbeeld van een VOS die in bijna alle huizen aanwezig is, is formaldehyde. Formaldehyde is een eenvoudige organische verbinding die zich bijvoorbeeld in spaanplaatmateriaal bevindt. Concentraties verschillen natuurlijk per huis en per materiaal. Voornamelijk mensen met gevoelige luchtwegen of astma kunnen last krijgen van irritatie aan de slijmvliezen. Terpenen zijn een ander voorbeeld van formaldehyde. Deze stoffen lijken een stuk onschuldiger omdat ze een bloemachtige geur hebben. Vandaar dat ze vaak worden toegevoegd aan schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers, maar ook aan meubelwas. Helaas kunnen terpenen reageren met ozon en zo kunnen extreem kleine vervuilde deeltjes ontstaan in de lucht.

Semi-vluchtige organische stoffen

Semi-vluchtige organische stoffen (SVOS) zijn een soort vluchtige organische stoffen die pas over een langere periode vrijkomen. Deze semi-vluchtige organische stoffen worden opgeslagen in huisstof of hechten zich aan oppervlaktes. We vinden VOS bijvoorbeeld in vlamvertragers in diverse producten en meubels. Vlamvertragers worden aan veel producten toegevoegd zodat bij een eventuele brand verbreiding van vuur wordt tegengegaan. Ook weekmakers in dagelijks plastic bevatten veel SVOS. U kunt denken aan uw plastic producten voor dagelijks gebruik, maar ook plastic verpakkingsproducten. De verspreiding van semi-vluchtige organische stoffen verloopt via de lucht of via huisstof. Dit kan bijdragen aan een verhoogd risico op een allergie of zelfs astma. Het nadeel van SVOS is dat zij over een langere tijd actief zijn en op lange termijn schade kunnen toebrengen.

Kunt u VOS waarnemen?

Sommige vluchtige organische stoffen kunnen worden waargenomen via de neus. VOS kunnen namelijk soms voor vervelende stank zorgen. Dit is echter niet altijd het geval. Soms komt de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen aan het licht door klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde neus, keel en luchtwegen. Ook geïrriteerde ogen die tranen zijn een veelvoorkomende klacht. Maar u kunt zowel vluchtige organische stoffen als semi-vluchtige organische stoffen niet altijd direct waarnemen. Zo kunnen ze makkelijk in huisstof terechtkomen zonder dat u dit direct merkt.

Gezondheidsrisico’svluchtige organische stoffen

Wat doen VOS nou precies? VOS zijn niet zo onschuldig helaas. Onder invloed van zonlicht reageren de organische stoffen tot ozon. Ozon (O3) is zeer schadelijk voor u en uw omgeving. Niet alleen is ozon schadelijk voor mensen, ook planten en dieren reageren hier negatief op. Wanneer het zonnig is en er weinig wind staat, zal ozon ook tot smogvorming leiden. Ook hiervan zijn de gezondheidsrisico’s groot. Heeft u VOS en SVOS in uw binnenklimaat, dan kan dit vervelende gezondheidsrisico’s veroorzaken. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, het ontstaan van allergieën, concentratieproblemen, duizelingen, vermoeidheid en hoofdpijn. Bij langdurige blootstelling kan er ernstige gezondheidsschade ontstaan, denk hierbij aan versnelde veroudering van de hersenfuncties. Dit zijn risico’s die er niet om liegen.

Vluchtige organische stoffen in uw binnenklimaat?

Heeft u VOS in uw binnenklimaat? Helaas is het bijna onmogelijk om VOS of SVOS volledig te mijden. Volgens onderzoeken komt vrijwel iedere Nederlander in aanraking met VOS, ook op het werk. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat u in aanraking komt met dampen van verf, van drukinkt en van schoonmaakmiddelen. Maar VOS bevinden zich ook in bestrijdingsmiddelen en bijvoorbeeld in kooklucht. Bij het koken of bakken komen er namelijk ook vluchtige organische stoffen vrij. Ook uitlaatgassen zijn VOS. Maar wist u dat VOS ook in matrassen, lijm, luchtverfrisser en bouwmaterialen voorkomen? U kunt het gebruik van al deze producten vermijden, maar sommige producten of toepassingen heeft u wel degelijk nodig.

Oplossingen voor VOS in uw woon- of leefomgeving

U kunt de aanwezigheid van VOS en SVOS in uw binnenklimaat dus moeilijk uitsluiten. Gelukkig kunt u wel maatregelen nemen om de concentratie van deze schadelijke stoffen te verminderen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om verf te gebruiken die een lage VOS emissie heeft. Ook kunt u schadelijke schoonmaakproducten vervangen voor natuurlijke oplossingen. Spuitbussen kunt u vermijden. Ook regelmatig ventileren kan meehelpen. De beste oplossing is echter om te zorgen voor goede luchtzuivering binnenshuis. De lucht binnenshuis zuiveren zorgt ervoor dat de lucht wordt ontdaan van alle vuile stoffen die schade kunnen toebrengen aan uw gezondheid.

Een luchtreiniger tegen VOS

De aanschaf van een luchtreiniger helpt u in de strijd tegen VOS. VOS en voornamelijk SVOS zijn stoffen die niet altijd makkelijk waar te nemen zijn. Ook kunnen ze op lange termijn schade aanbrengen. Een luchtreiniger van Luchtreiniger.nl maakt korte metten met deze schadelijke binnendringers. Door middel van een HEPA filter zullen schadelijke stoffen uit de lucht worden gefilterd. Ook het gebruik van een ionisator zorgt voor extra veiligheid. Door middel van elektrisch geladen moleculen worden VOS en SVOS opgespoord en onschadelijk gemaakt. Vermijd het ontstaan van ozon en smog en zorg voor schone zuurstof bij u in huis of kantoor. Luchtreiniger.nl helpt u bij het zuiveren van lucht zodat u weer gerust kunt ademhalen.

Meer weten?

Wilt u meer weten hoe een luchtreiniger helpt tegen VOS? Of wilt u advies bij het kiezen van een luchtreiniger? Neem dan contact met ons op.