Houtrook uit de lucht filteren met een luchtreiniger

Een open haard en een houtkachel zorgen voor een gezellige sfeer in huis. Mensen genieten van het knisperen van het vuur, de warmte en de geur van het hout dat verbrandt. Maar een open haard brengt ook ongemak met zich mee. Want houtrook is ongezond! Niet alleen mensen met last van astma of COPD krijgen veel last als ze fijnstof van de houtrook inademen, de houtrook is voor iedereen schadelijk voor de gezondheid. De open haard is helemaal niet zo onschuldig als deze lijkt. Het vervelende is dat u het vaak niet zelf in de hand heeft of er houtrook uw woning of werkplek binnenkomt. Want als de buren hout stoken komt dat makkelijk uw woning binnen, ook als alle ramen dicht zijn. Een luchtfilter plaatsen is dan de enige oplossing.

houtrook filterenHoutrook is ongezond

Het inademen van houtrook is ongezond dat is zeker. Het bevat veel ongezonde stoffen als fijnstof, roet, koolmonoxide, azijnzuur, benzeen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK ’s). Een deel van deze stoffen zijn schadelijk voor het DNA en kunnen kanker veroorzaken. Het fijnstof kan in het bloed terecht komen en hierdoor neemt de kans op kanker en hart- en vaatziekten toe. De houtrook is voor iedereen ongezond. Houtkachels en haarden hebben dan ook een belangrijk aandeel in de lokale luchtverontreiniging in Nederland. Daarom spreekt men soms over een verbod, maar tot nu toe is het nog gewoon toegestaan om hout te verbranden.

Houtrook bij longziekte

Houtrook is voor mensen met een longziekte nog vervelender. Zij krijgen nog sneller last van klachten. En er is niets aan te doen om te voorkomen dat de houtrook de woning binnen komt. De fijnstof van de houtrook komt door de kleinste kieren naar binnen. Als u erge last heeft van houtrook dan is het goed om te overleggen met de buren, maar helaas wil niet iedereen altijd begrip tonen. Een luchtfilter is dan de enige oplossing.

Fijnstof van een houtkachel of open haard filteren met een luchtreiniger

Om binnenshuis de last van een houtkachel of open haard te verminderen kunt u de fijnstof van de houtrook uit de lucht filteren met een luchtreiniger. Wij raden u een luchtzuiveraar met HEPA filter aan. Een HEPA filter ( high-efficiency particulate air ) haalt tussen de 85% en 99,999995 % van alle stofdeeltjes die kleiner dan 0,3 micrometer zijn uit de lucht. Deze kleine stofdeeltjes noemen we fijnstof en zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Met een luchtreiniger met een fijnstoffilter wordt de lucht binnenshuis vrij gemaakt van houtrook en andere schadelijke stoffen. Zo kunt u binnenshuis weer vrij ademen. Heeft u interesse in een HEPA luchtreiniger om houtrook te bestrijden? Bekijk dan hier het aanbod aan luchtreinigers.