Welke luchtbevochtiger kiezen?
Heeft u last van droge lucht binnenshuis en wilt u uw binnenklimaat verbeteren? Dan is de aanschaf van een luchtbevochtiger een goed idee. Maar welke luchtbevochtiger doet wat en welke is geschikt? Dit hangt helemaal af van uw situatie. Houd daarom bij de keuze van een luchtbevochtiger altijd een aantal dingen in het achterhoofd. We vertellen u graag waar u op moet letten.
Waarom heeft u een luchtbevochtiger nodig?
De reden voor een luchtbevochtiger in huis of kantoor is in de meeste gevallen het verhogen van de luchtvochtigheid. Zo is bijvoorbeeld de lucht binnenshuis vaak droog in de wintermaanden vanwege centrale verwarming. Een lage luchtvochtigheid is niet aangenaam en kan voor problemen zorgen. We raden u aan om goed op een rijtje te zetten waarom u de luchtvochtigheid hoger wilt hebben. Heeft u bijvoorbeeld zelf gezondheidsproblemen? Of hebben juist uw meubels of muziekinstrumenten te lijden onder de droge lucht? Als u deze zaken helder hebt, wordt de keuze voor welke luchtbevochtiger kiezen makkelijker.
Om welke ruimte gaat het?
Welke luchtbevochtiger kiezen, hangt ook af de ruimte waarin u de luchtvochtigheid wilt verbeteren. Gaat het om een groot kantoor of juist om een kleine babykamer? Naast het soort ruimte dat u aan wilt pakken, speelt natuurlijk ook de hoeveelheid vierkante meter van het oppervlak mee. Zorg ervoor dat u dit helder hebt, alvorens u overgaat tot de aankoop van een luchtbevochtiger.
Kies de gewenste techniek
Een luchtbevochtiger kan gebruik maken van verschillende technieken om de luchtvochtigheid in een ruimte te reguleren. Zo zijn er ultrasoon luchtbevochtigers, luchtwassers, koudwaterverdampers en stoombevochtigers. Hieronder volgt een korte uitleg van deze verschillende technieken.
– Een stoombevochtiger bevochtigt de lucht in een ruimte door middel van verwarmd water en opgewekte stoom. Dit is een effectieve en snelle techniek. Een stoombevochtiger is echter niet zo energiezuinig. Deze techniek gebruikt namelijk meer stroom dan andere soorten technieken. Zijn er spelende kinderen in de ruimte? Dan is een stoombevochtiger minder geschikt.
– Een andere techniek is de techniek van ultrasone trillingen. De ultrasoon luchtbevochtiger verdampt water met daarin ultrasone trillingen. Dit is een geluidsvriendelijke én energiezuinige techniek. Een ultrasoon luchtbevochtiger moet echter wel op een hoge plek worden geplaatst. Ook kan het voorkomen dat er witte aanslag ontstaat. Dit kan echter worden tegengegaan door het vervangen van de ontkalkpatronen.
– Een koudwaterverdamper is eveneens een effectieve techniek voor een aangename luchtvochtigheid. Deze techniek maakt gebruik van een vochtig element waarlangs een ventilator lucht geleidt. Als de lucht voldoende vochtig is, neemt de lucht geen vocht mee. Is de lucht te droog? Dan onttrekt de droge lucht automatisch vocht uit het natte element. Voordelen van een koudwaterverdamper zijn dat deze enerziezuinig is en volautomatisch werkt.
– Een luchtwasser is een effectieve techniek omdat het twee functies combineert. De luchtwasser zorgt namelijk voor luchtreiniging én luchtbevochtiging. Hiervoor maakt een luchtwasser gebruik van verschillende filters en roterende schijven. Vuile en schadelijke stofdeeltjes worden hier langs gevoerd waardoor de lucht schoon én aangenaam wordt. Bijkomend voordeel van luchtwassers is dat ze bijna geen geluid maken en energiezuinig zijn. Wilt u net dat beetje extra? Kies dan voor een luchtbevochtiger met ionisator. Een ionisator is een van de meest effectieve technieken voor het zuiveren van lucht.
Welke luchtbevochtiger kiezen?
Welke luchtbevochtiger kiezen, hangt dus helemaal af van uw specifieke situatie. Ook kunt u kiezen voor extra functies, zoals bijvoorbeeld een hygrometer. Een hygrometer meet de hoeveelheid luchtvochtigheid alsmede de kamertemperatuur. Aan de hand hiervan kan de hygrometer de luchtbevochtiger weer aan of uit schakelen.
Heeft u vragen of wilt u geadviseerd worden? Neem dan contact met ons op. Ons team klantenservice helpt u graag verder.