Wanneer je op zoek bent naar een luchtreiniger, kom je ook luchtreinigers met ionisator tegen. Maar wat is een ionisator eigenlijk, wat doet het en waarom is een ionisator goed? Antwoord op deze vragen en meer vragen lees je hieronder.

Op deze informatiepagina op luchtreiniger.nl leest u alles over de werking en voordelen van een ionisator. De pagina wordt afgesloten met advies over het kopen van een luchtreiniger met ionisator in onze webshop. Hieronder vindt u een tweetal luchtreinigers die allen voorzien zijn van een ionisator.

AANBIEDING!
Oorspronkelijke prijs was: €299,00.Huidige prijs is: €199,00.

ProAirTech heeft een intelligente HEPA luchtreiniger op de markt gebracht met een cluster ionisator. De…

AANBIEDING!
Oorspronkelijke prijs was: €329,00.Huidige prijs is: €229,00.

De WINIX ZERO Pro is een intelligente PlasmaWave luchtreiniger die door middel van een vijf…

AANBIEDING!
Oorspronkelijke prijs was: €219,00.Huidige prijs is: €159,00.

De WINIX ZERO luchtreiniger reinigt de lucht door middel van vier geavanceerde filters in uw…

Wat is een ionisator?

Een ionisator is een apparaat dat gebruikt wordt om lucht te reinigen door deze te ioniseren. Er zijn fabrikanten die losse ionisatoren aanbieden. Veel luchtreinigers bevatten echter een ingebouwde ionisator. Een ionisator in een luchtreiniger kent een aantal voordelen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om schone en gezonde lucht: en daar zorgt een luchtreiniger met ionisator voor.

Een ionisator haalt door haar specifieke werking gericht op het elektrisch laden van luchtdeeltjes veel meer verontreiniging uit de lucht dan een luchtreiniger met alleen filtering. De ionisator haalt verontreinigde luchtdeeltjes uit de lucht die een filter vaak nog doorlaat. Denk bijvoorbeeld aan fijnstof, pollen en stofmijten. Daarnaast haalt de ionisator ook bacteriën en schimmels en virussen uit de lucht.winix ionisatie

Vooral mensen met een overgevoeligheid voor bepaalde bacteriën of stoffen hebben baat bij een luchtreiniger met ionisator. De ionisator verwijdert deze deeltjes uit de lucht waardoor u minder klachten zult hebben. Ook mensen met hooikoorts en astma hebben baat bij een luchtreiniger met ionisator. Zij hebben snel geïrriteerde luchtwegen door de allerkleinste verontreinigingen in de lucht. Maar ook als u gewoon een goede luchtreiniger zoekt is een luchtreiniger met ionisator natuurlijk een prima keuze.

Wat is de functie van een ionisator?

Een ionisator geeft moleculaire deeltjes af die de lucht reinigen van de ruimte. Deze zogenaamde ionen hechten zich aan de zuurstof van de lucht. Hiermee zorgen ze voor een negatieve lading. Wanneer de ionen negatief zijn, hechten ze zich aan geurtjes, stof, rook en pollen. Hiermee creëren ze een clusters. De ionisator trekt de clusters aan, om ze op te vangen in het filter. Bij aanwezigheid van een koolstoffilter in de luchtreiniger, zorgt deze ervoor dat de lucht schoon wordt gemaakt van geuren, gassen, kookluchtjes en dierengeuren.

Wat is de beste luchtreiniger met ionisator?

De beste luchtreiniger met ionisator is de ProAirTech ZX9000 Luchtreiniger. Dit is een luchtreiniger met een kleurenindicator, voorzien van de nieuwste technologieën en heeft een modern design. Deze luchtreiniger beslaat een maximale oppervlakte van 100 m2 en heeft een Clean Air Delivery Rate van 410 m3/h. Het apparaat verbruikt 8-40 Watt en heeft een geluidsniveau van 20 – 55 dBa (fluisterstil). Het apparaat heeft dan ook zeer goede reviews.

Hoe werkt een luchtzuiveraar met ionisator?

Een ionisator zorgt er door middel van een naald voor dat zuurstofmoleculen een elektrische lading verkrijgen. De naald die de moleculen elektrisch maakt staat onder hoge spanning (maar heeft een laag vermogen) en zit veilig ingebouwd in de ionisator. De naald maakt de lucht geladen door elektronen over te dragen aan de luchtdeeltjes.

Op het moment dat de zuurstofmoleculen elektrisch geladen zijn, maken zij een verbinding met verontreinigde luchtdeeltjes. Deze verbindingen slaan vervolgens neer in de nabije omgeving van de luchtreiniger met ionisator. De neergeslagen deeltjes vormen nu geen verontreiniging in de lucht: de lucht is schoon en van gezonde kwaliteit.

Wat houdt ionisatie in?

Wanneer een atoom een elektron kwijtraakt, noem je dit ionisatie. Het is een proces waarin een atoom met de hulp van elektriciteit een positieve of negatieve lading krijgt. Doordat de vrijgekomen moleculaire deeltjes zich hechten aan zuurstof in de lucht, creëren ze een negatieve lading. Hierdoor kunnen ze zich hechten aan pollen, geurtjes, rook en stof en vormen ze een cluster. Een ionisator trekt deze clusters aan en vangt ze op in het filter.

Wat doen ionen?

Ionen binden zich aan vloeibare stoffen in gassen (aerosolen), bacteriën, ziektekiemen en stofdeeltjes. Dit maakt de stofdeeltjes zwaarder dan de lucht om zich heen, waardoor ze neerslaan en ze onschadelijk zijn. Een ion is een molecuul (atoom) waarbij het totaal aantal elektronen niet gelijk is aan het aantal protonen. Hierdoor krijgt het een positieve of negatieve lading.

Hoe gezond is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is heel gezond. Per dag halen we gemiddeld 20.000 keer adem. U kunt u zich wel voorstellen dat het dus belangrijk is om een gezonde leefomgeving te creëren waarin u gezonde lucht inademt. Een luchtreiniger zuivert de vervuilde lucht van virussen, bacteriën, schimmels, stof, geurtjes en pollen, waardoor u geen schade oploopt aan de luchtwegen, uw longen en het hart- en vaatstel.

Waarom zou u lucht laten ioniseren?

Lucht ioniseren doet u om ervoor te zorgen dat u schone lucht inademt. De lucht is vervuild met schimmels, pollen, virussen en bacteriën. Dit heeft negatieve gevolgen voor uw gezondheid, vooral als u al kampt met luchtwegenproblemen, zoals astma. U doet het dus voor een zuivere lucht en een goede gezondheid.

Wat doet een ionische luchtreiniger?

Een luchtreiniger met ionisator reinigt de lucht nog nauwkeuriger dan een gewone luchtreiniger. De ionisator filtert hele kleine deeltjes uit de lucht, zoals fijnstof. Fijnstof is schadelijk voor uw gezondheid, omdat uw neusslijmvlies of keelslijmvlies het niet tegenhouden. Hierdoor kan fijnstof diep in de longen komen te zitten. Fijnstof noemen we ook wel ionen. Het zijn deeltjes die elektrisch geladen zijn en die zowel buiten als binnen aanwezig zijn. De ionen die negatief zijn geladen houden het zuurstofgehalte op peil. De ionisator schiet negatief geladen ionen in de lucht om daarna de lading van de deeltjes die positief zijn geladen (fijnstof, bacteriën, virussen, schimmels, pollen, uitlaatgassen of pollen) aan te trekken en te veranderen. De negatieve ionen trekken onder meer stof aan, dat maakt ze zwaarder waardoor ze zullen vallen.

Hoe kun je lucht ioniseren?

Een manier om lucht te ioniseren is met behulp van een luchtreiniger met ionisator. Het apparaat schiet de ionen die negatief zijn geladen de lucht in om vervolgens de positief geladen deeltjes aan te trekken. Hierdoor valt stof bijvoorbeeld op de vloer. Het apparaat kan de ionen ook weer aantrekken met de positief geladen deeltjes, om ze vervolgens door een filter te halen. Hierdoor wordt de lucht in de kamer gezuiverd. Luchtreinigers hebben ook een voorfilter, dit filter vangt grotere stofdeeltjes en haren op. Om optimaal en langdurig te kunnen profiteren van de luchtreiniger, moet het filter regelmatig worden schoongemaakt.

Welke luchtzuiveraar met ionisator kopen?

Door een luchtreiniger met ionisator te kopen heeft u de voordelen van luchtreiniging door filtering en luchtreiniging door ionisatie. In onze winkel kunt u een keuze maken uit een groot aantal luchtreinigers met ionisator. De keuzehulp helpt u bij het selecteren van de luchtreiniger die het beste bij uw situatie past.