De belangrijkste functie van een luchtbevochtiger is het verhogen van de luchtvochtigheid in bepaalde ruimtes. Vooral in de wintermaanden is dat erg prettig. Door het verwarmen van uw huis door middel van centrale verwarming of door een haard of kachel daalt de luchtvochtigheid namelijk.

Een lage luchtvochtigheid kan leiden tot tot verschillende gezondheidsklachten: een verstopte neus, geïrriteerde luchtwegen, concentratieproblemen of hoofdpijn zijn maar enkele van de klachten die veroorzaakt worden door een te lage luchtvochtigheid.

Naast gezondheidsproblemen zorgt een te lage luchtvochtigheid ook voor problemen met houten vloeren, muziekinstrumenten en houten meubels. Door een lage luchtvochtigheid drogen deze uit waardoor ze gaan kieren, ontstemd raken of beginnen te kraken.

Om gezondheidsproblemen en problemen met het interieur van uw huis te voorkomen is een luchtvochtigheid van ongeveer 50% aan te raden. Alle luchtbevochtigers die u op deze site kunt kopen zullen de luchtvochtigheid naar dit niveau proberen te brengen.

Welke luchtbevochtiger kopen?

Het kopen van de juiste luchtbevochtiger is niet gemakkelijk. Er zijn veel fabrikanten die luchtbevochtigers maken, de mogelijkheden van de verschillende types luchtbevochtigers verschillen sterk en de manier waarop luchtbevochtigers werken verschilt ook nog eens.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het online kopen van een luchtbevochtiger. En bent u zover dat u tot de aanschaf van een luchtbevochtiger over wilt gaan? Dan vindt u in onze winkel een groot aantal luchtbevochtigers die u met behulp van de keuzehulp gemakkelijk kunt filteren.

Welke oppervlakte?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de oppervlakte van de ruimte waar u een luchtbevochtiger wil plaatsen. De maximale oppervlakte die een luchtbevochtiger kan behandelen verschilt namelijk per apparaat.

Welk type luchtbevochtiger?

Luchtbevochtigers gebruiken verschillende technieken om de lucht in een bepaalde ruimte te bevochtigen. Hieronder ziet u welke technieken dit zijn en welke technieken passen bij welke ruimte.

Ultrasoon luchtbevochtiger

Een ultrasoon luchtbevochtiger verdampt water door ultrasone trillingen door het water te sturen. Een luchtbevochtiger op basis van deze techniek is erg energiezuinig. Ook werkt een ultrasoon luchtbevochtiger erg stil. Om optimaal te kunnen werken moet een ultrasone luchtbevochtiger op een hoge plek staan (niet op de grond dus). Daarnaast kun je een witte aanslag op voorkomen door regelmatig de ontkalkpatronen te vervangen.

Koudwaterverdamper

Een koudwaterverdamper is een luchtbevochtiger die automatisch een goede luchtvochtigheid tot stand brengt. In een koudwaterverdamper zit een nat element waar een ventilater lucht langs voert. Is de lucht vochtig genoeg? Dan wordt geen water aan het element onttrokken. Is de lucht te droog? Dan gebeurt dat juist wel. Een koudwaterverdamper is erg energiezuinig. Daarnaast doet een koudwaterverdamper zijn werk volautomatisch.

Luchtwasser

Bent u op zoek naar een luchtbevochtiger die tegelijkertijd ook de lucht reinigt? Dan is een luchtwasser de beste keuze. Een luchtwasser heeft namelijk twee functies. De lucht wordt namelijk bevochtigd en gereinigd doordat de lucht door filters of langs roterende schijven wordt gevoerd. Vervuilende deeltjes uit de lucht worden hierdoor gefilterd en de lucht wordt bevochtigd weer de kamer ingevoerd. Luchtwassers zijn energiezuinig en stil. Luchtbevochtigers behoeven onderhoud: ze moeten regelmatig schoongemaakt worden. Verder zijn luchtwassers in de regel duurder dan andere types luchtbevochtigers.

Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger is een luchtbevochtiger die water verwarmt en de opgewekte stoom de kamer in blaast. Hierdoor is een stoombevochtiger erg effectief en kan in korte tijd veel lucht bevochtigd worden. Een stoombevochtiger verbruikt meer energie dan andere types luchtbevochtigers. Ook zijn stoombevochtigers minder geschikt voor ruimtes waar ook kinderen spelen.

Hygrometer en ionisator

Een luchtbevochtiger moet weten wanneer de door u gewenste luchtvochtigheid bereikt is. Om dat te bereiken is het verstandig om een luchtbevochtiger te koppelen aan een hygrometer. Een hygrometer meet zowel de luchtvochtigheid als de kamertemperatuur uit en schakelt aan de hand van deze gegevens uw luchtbevochtiger aan of uit.

Wilt u naast vochtige lucht ook lucht van hoge kwaliteit? Kies dan voor een luchtbevochtiger met ingebouwde ionisator. Een ionisator ioniseert schadelijke deeltjes in de lucht waardoor ze zwaarder worden dan de lucht. Hierdoor zakken ze naar de grond. Ziektekiemen, stof en bacteriën worden zo uit de lucht gehaald.