Als u zelf niet rookt, is er eigenlijk niks viezer dan een penetrante rooklucht in huis. Maar ook wanneer u zelf wel regelmatig een sigaret of sigaar opsteekt, is het verstandig om daar iets aan te doen. De geur is namelijk een signaal dat er schadelijke stoffen in de lucht hangen. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de mensen om u heen: bezoek, vrienden, kennissen en uiteraard kinderen.

Steeds meer rokers zien dan ook in dat het verstandig is om de rooklucht uit huis te verwijderen. Het raam openzetten is een eenvoudige manier, maar midden in de winter denkt u daar wel twee keer over na. Een luchtreiniger wint om die reden snel aan populariteit. Het apparaat kan het hele jaar door gebruikt worden en zorgt voor extra schone lucht.

Waarom is het goed om rooklucht te verwijderen?

Naast dat de meeste mensen rooklucht niet prettig vinden, bevat het ook tal van schadelijke stoffen. Met name stoffen als stikstofmonoxide, aceton, nicotine en teer hebben een zeer negatieve invloed op onze gezondheid. Met name kinderen, longpatiënten en dieren ondervinden daar veel hinder van. Het kan zelfs leiden tot blijvende gezondheidsschade.

Daarnaast zorgt rooklucht er ook voor dat er na verloop van tijd sporen op de muren zichtbaar worden. De welbekende gele gloed over het ooit zo witte behang is veel mensen een doorn in het oog. Deze aanslag zit echter ook op meubels, vloeren en elektronica, zonder dat u het ziet. De rooklucht uit uw huis verwijderen betekent dat u ook deze problemen aanpakt.

Goede luchtreiniger om rooklucht te verwijderen

Een snelle, effectieve en betrouwbare manier om rooklucht te verwijderen is door middel van een luchtreiniger. Deze zijn er in alle soorten en maten, met veel verschillende opties. In het meest ideale geval wilt u een reiniger die naast een HEPA-filter ook een ionisator, een koolstoffilter en een plasma-filter heeft. Dan weet u zeker dat alles grondig wordt gereinigd.

De Proairtech ZX 9000 is een mooi voorbeeld van een luchtzuiveringsinstallatie die zeer goed rooklucht kan verwijderen. Met een maximale oppervlakte van 100 vierkante meter is het apparaat ook te gebruiken in grote ruimtes. Bovendien is de ZX 9000 fluisterstil en kan hij dus ook op bijvoorbeeld een slaapkamer of kinderkamer worden neergezet.

Rooklucht verwijderen met de ProAirTech ZX 9000

Wel of geen ionisator voor rooklucht?

Om de rooklucht zo goed mogelijk uit uw woning te verwijderen, kunt u het beste zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Daarom geldt: hoe meer filters, hoe beter. Dan pakt u namelijk een zo breed mogelijk spectrum aan vervuilende luchtdeeltjes aan en weet u zich verzekerd van een zo schoon mogelijke leefomgeving. Wel zo prettig, helemaal als u kinderen heeft.

Een ionisator geeft zuurstofmoleculen een elektrische lading, waardoor ze verbinding zoeken met vervuilde luchtdeeltjes. Hierdoor wordt de verontreinigde lucht als het ware aangevallen, waardoor ze neerslaan in de nabije omgeving van de luchtreiniger. Deeltje voor deeltje wordt op die manier afgebroken, waardoor de verontreinigde lucht langzaam maar zeker schoon wordt.

Rooklucht uit de auto verwijderen

Een luchtreiniger is een geavanceerd apparaat en om die reden niet klein. Om de rooklucht uit een auto te verwijderen, worden meestal dan ook simpele geurvreters gebruikt. Het is echter wel mogelijk om de reiniger (met verlengsnoer) in een dichte auto te zetten. Op die manier kunt u nare rookgeurtjes uit uw auto krijgen.

De bekleding, waar de lucht al is ingetrokken, is echter een ander verhaal. Hiervoor zult u andere technieken moeten toepassen. Luchtreinigers zijn namelijk bedoeld om de lucht vrij te houden van schadelijke componenten en niet voor het schoonmaken van stoelen, banken of kleding die al vuil zijn.